+Followericious+

Υδατάνθρακες(καλοί/κακοί) // Carbohydrates(healthy/unhealthy)

(Don't forget to use the Translation at the right)



Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου χρειάζεται μια καλή ποσότητα για να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες της ημέρας (αθλητισμό, διάβασμα κτλ). Αν δεν καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι εξάντληση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Βασικά υπάρχουν 2 είδη υδατανθράκων:
Απλοί υδατάνθρακες: Βρίσκονται στη ζάχαρη. Τρώγοντας μια καραμέλα έχεις καταναλώσει απλούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, υπάρχουν απλοί υδατάνθρακες και σε πιο θρεπτικές τροφές όπως το γάλα και τα φρούτα. Είναι προτιμότερο να φας ένα φρούτο αντί για καραμέλες. Γιατί; Το φρούτο έχει βιταμίνες και αλλά διατροφικά στοιχεία ενώ οι καραμέλες μόνο ζάχαρη και θερμίδες.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες: Είναι γνωστοί και ως άμυλο. Αμυλώδης τροφές είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κρακεράκια, το ρύζι. Και εδώ, κάποια είδη αμύλου είναι καλύτερες επιλογές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το άσπρο ρύζι και το άσπρο αλεύρι έχουν περάσει μια διαδικασία όπου τους έχουν αφαιρεθεί  πολλά διατροφικά συστατικά. Τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα όπως ολικής αλέσεως ψωμί και το καστανό ρύζι περιέχουν όλα αυτά τα συστατικά και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι μια ουσία η οποία βοηθά το πεπτικό σύστημα, και μας χορταίνει. Καταναλώνοντας λοιπόν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, χορταίνουμε περισσότερο.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε υγιείς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως, για την μακροχρόνια ενέργεια. Εκτός του ότι είναι νόστιμα και χορταστικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια αντιοξειδωτικά, που βοηθούνστην προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν μια υγιή καρδιά.

Διαχωρισμός Υδατανθράκων(υγιείς και μη υγιείς)!!Υγιείς υδατάνθρακες (γνωστά και ως καλοί υδατάνθρακες) περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια,φρούτα και λαχανικά.Οι υγιείς υδατάνθρακες αφομοιώνονται αργά, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθώντας στην διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης να παραμένουν σταθερά.

Ανθυγιεινοί υδατάνθρακες (ή κακή υδατάνθρακες) είναι τρόφιμα όπως το άσπρο αλεύρι, ραφιναρισμένη ζάχαρη και το λευκό ρύζι που έχουν απογυμνωθεί από όλα τα πίτουρα, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.Οι ανθυγιεινοί υδατάνθρακες μπορεί να αφομοιωθουν γρήγορα και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και της ενέργειας του οργανισμού.


Συμβουλή(Tips) για να τρώτε περισσότερo υγιής υδατάνθρακες!!Αν  τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καφέ ρύζι και τα ζυμαρικά σίτου, δεν σας ακούγονται καλά στην αρχή, ξεκινήστε με την μίξη αυτού πουχρησιμοποιείτε με τα μικρή ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως.Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά και να φτάσετε μέχρι και σε ποσοστό 100%.


    (via e-paideia,helpguide/life/healthy,vita)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...